Пон - Пет 8:30 - 17:00

Министерство на земеделието и храните
Северноцентрално държавно предприятие ДП - гр. Габрово

ДГС Габрово

Седмица на гората 2019 година - ТП ДГС ГАБРОВО

08.05.2019

Във връзка със „Седмицата на гората 2019г.” и с идеята, че природата има нужда от грижа не само през април, лесовъдите от ТП ДГС Габрово за поредна година направиха всички желаещи съпричастни със своята професия.
Тази година събитието се проведе в местност Узана, в близост до хижата на Северноцентрално държавно предприятие, като се включиха Природен парк „Българка” и Сдружение „Обсерватория за идеи 2D”. Специални гости бяха ученици от ОУ „Ран Босилек” и СОУ „Райчо Каролев”. Директорката и зам. директорът на ДГС Габрово приветстваха всички и разказаха накратко за професията „лесовъд”, а колеги от РДГ - Велико Търново направиха показно на служебните си задължения по охрана на горските територии.
Малките участници, с помощта на лесовъдите, залесиха с фиданки от черен бор и се докоснаха до основни инструменти като „контролна горска марка” и „меч на Колесов”. След като се докоснаха до лесовъдската работа, децата участваха в разнообразни игри, а талантливата Мария Илиева от ОУ „Ран Босилек” направи празника още по-хубав като изпълни няколко песни.
На финала децата получиха както нови знания и умения, така и много подаръци, а в тяхна чест бяха посадени дръвчета офика.